Przycinanie winorośli – praktyczne porady!

Aby winorośle dobrze się rozwijały i rosły, konieczne jest pamiętanie o odpowiednim cięciu. Tylko wtedy roślina będzie obficie owocowała. Z tego artykułu dowiesz się jak i kiedy przycinać winogron tak aby pomagać mu w jak najlepszym rozwoju.

Cięcie winorośli – najważniejsze informacje

Winorośl to roślina, która potrzebuje największego cięcia ze wszystkich owocowych krzewów. Jest to bardzo ważny zabieg pielęgnacyjny. Pozwala on na prawidłowy wzrost, obfite owocowanie i dobre zdrowie. Systematyczne cięcie jest potrzebne, aby kontrolować wzrost pędów.

Warto jednak zaznaczyć, że cięcie rośliny nie jest prostym zabiegiem. Przede wszystkim trzeba pamiętać o regularności. W przeciwnym razie pędy za bardzo się zagęszczą, co doprowadzi do tego, że owoców będzie mało, a ponadto będą one kwaśne i drobne. Nie można także przesadzić w drugą stronę. Nadmierne cięcie może też doprowadzić do skąpego kwitnienia.

Kiedy powinno się ciąć winorośle?

Cięcie winorośli przeprowadza się w czasie zimowego spoczynku. Specjaliści określają, że najlepszym momentem jest koniec lutego. Jeżeli przeprowadzi się zabieg zbyt wcześnie może dojść do przemarznięcia pędów, a zbyt późne cięcie opóźni gojenie się ran i znacznie osłabi roślinę i może doprowadzić do powstania infekcji. Bardzo ważne jest wybranie odpowiedniego momentu.

Odpowiednie cięcie winorośli

Przed przystąpieniem do cięcia winorośli warto zapoznać się ze szczegółowymi informacjami na temat konkretnej odmiany. W większości przypadków warto zlikwidować większość latorośli i pozostawić mniej więcej dwa.
Jeżeli nie czujemy się dobrze w przycinaniu winorośli warto skorzystać z usługi doświadczonych ogrodników. Pomogą oni dokonać cięcia początkiem sezony i poinstruują jak działać później.

Jeżeli przesadzamy winorośl, warto dokonać pierwszego cięcia. Polega ono na skróceniu pędów na wysokości około 1,5 metra. Powinno się wykonać ten zabieg jesienią. Jest to bardzo ważne ponieważ właśnie w tym momencie rozpoczyna się nowy rozwój rośliny.

Ponadto kolejnego cięcia można dokonać zimą. W tym momencie trzeba usunąć fragmenty pędów, które są niezdrewniałe. Po wykonaniu tego zabiegu konieczne jest zabezpieczenie rośliny przed zimą. Wystarczy owinąć ją grubą włókniną co powstrzyma mroźne powietrze przed wnikaniem wgłąb pędów. Zabezpieczyć trzeba także system korzeniowy np. gałęziami iglaków.

Cięcie w kolejnych latach

Inaczej dokonuje się cięcia winorośli w pierwszym roku a inaczej w kolejnych latach. Wraz z rozwojem rośliny zacznie się pojawiać więcej pędów, dlatego sam proces przycinania będzie trwał o wiele dłużej i trzeba będzie mu poświęcić więcej uwagi. Po etapie owocowanie trzeba pamiętać o usunięciu najdłuższych pędów, na których pojawiło się najwięcej owoców. Cięcie powinno się powtarzać regularnie.

Odpowiednie cięcie winogron to bardzo ważna kwestia, które trzeba poświecić szczególnie dużo uwagi. Dobrze przycięte krzewy w odpowiednim czasie z pewnością odwdzięczą się dużą ilością sporych i soczystych owoców. Artykuł ten powstał we współpracy z serwisem https://www.taniobuduj.com.pl/ na którym znajdziecie więcej porad tego typu.

Aktualizacje newslettera

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Dodaj komentarz