Dobry jakościowo chleb – jak go rozpoznać?

Pieczywo odgrywa dużą rolę w naszej codziennej diecie, ale żeby pozytywnie wpływało na kondycję organizmu musi być przede wszystkim dobrej jakości. Co to oznacza? Jak wybrać pieczywo, które przyniesie nam wiele wartości odżywczych zamiast pustych kalorii? Podpowiadamy.

Dobre pieczywo – czytaj etykiety

Od dawien dawna mówiono, że jesteś tym, co jesz. Nie można więc sięgać po produkty o których nie mamy pojęcia. Podobnie jest z pieczywem . Mimo że może ono wyglądać na piękne, świeże i wartościowe, pozory często mylą. Ot, pięknie wypieczony chleb może zawierać w sobie wiele substancji, które koszmarnie wpłyną na nasz organizm. Nie tylko dostarczą pustych kalorii, ale też mogą skutecznie nas uczulić, jeśli mamy jakąś nietolerancję pokarmową. Ważne jest więc bardzo, aby czytać etykiety. Każda dobra piekarnia na nasze życzenie powie, jaki skład mają poszczególne wyroby piekarnicze. Zwracajmy więc uwagę na to czy pieczywo pozbawione jest barwników, konserwantów, substancji zakwaszających E322, E330, substancji zapobiegających powstawaniu pleśni, emulgatorów czy też płatków ziemniaczanych.

Zobacz także: https://easyweb.pl/rola-pieczywa-w-codziennej-diecie/

Rodzaj mąki ma znaczenie

Dobrej jakości chleb jest wypiekany z mąki żytniej. Powinno zabraknąć w nim mąki pszennej z wyłączaniem przypadków, kiedy jest to chleb pszenno-żytni typu na przykład graham. Zwracajmy również dużą uwagę na typ mąki. Jak to zrobić? Patrzmy na liczby, które pojawiają się przy oznaczeniu danej mąki. Pamiętajmy o tym, że im są one większe, tym lepiej. Dlaczego? Otóż w praktyce oznacza to, że mamy do czynienia z pieczywem, które zawiera większą ilość błonnika, a ponadto cennych dla organizmu witamin z grupy B. Nie bez znaczenia pozostaje także obecność cynku czy magnezu. Jeśli jednak borykamy się z problemami pokarmowymi, powinniśmy jednak uważać na dużą zawartość błonnika.

Kolor pieczywa

Warto także dokładnie przyjrzeć się kolorowi pieczywa na które mamy ochotę. Im bardziej szary, tym lepiej. Im ma mocniejszą barwę, tym możemy być pewni, że dodano do niego większą ilość barwników w postaci słodu jęczmiennego, albo też karmelu. A co ze skórką? Ta powinna być spękana oraz twarda. Jeśli pod naciskiem ugina się jak gąbka, a następnie powraca do swojego pierwotnego kształtu, to ten rodzaj pieczywa powinniśmy omijać szerokim łukiem.

Aktualizacje newslettera

Wprowadź swój adres e-mail poniżej, aby zapisać się do naszego newslettera